Norra Skåne-skandalen sammanfattad

Vår berättelse tar sin början med att journalisten Berit Önell och hennes kollegor publicerar en serie granskningar av kommunala beslut. Det avslöjas att åtskilliga affärer skötts oansvarigt och/eller oegentligt, samt att stora summor skattemedel  gått till tvivelaktiga projekt. Kvaliteten på Önells granskningar från denna period intygas av Nils Hansson, chef för Uppdrag granskning. Han kallar hennes arbete för ”en enastående god journalistisk insats” (KvP 14/5-14, se videoklipp).

Kommer snart: Granskningarna – varför Berit Önell straffades

I kommunfullmäktige växer ilskan över avslöjandena och kommunalråden skriver ett antal insändare kritiska mot tidningens ”negativa tonläge”. I den mest uppmärksammade insändaren beskriver kommunalråd Pär Palmgren (M) Norra Skåne som en ”destruktiv kraft” som inte tar sitt ”ansvar för att förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun” (SR, 27/4). Det är  i synnerhet denna insändare  som senare kritiseras av Justitiekanslern (JK) med anledning av att den ”kan uppfattas som ett försök att utöva påtryckning mot publicisten” (JK, 23/5-14, s. 8). Även kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C) kritiseras av JK för sina ordval i mejl till tidningsledningen.

Trots kommunalrådens påtryckningar försvarar chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk sin journalist. Så sent som några dagar innan hon omplaceras berömmer chefredaktören hennes artiklar i interna mejl (KvP 9/5-14). Karlsson-Bernfalks vurm för granskande journalistik får emellertid ett abrupt slut när hon kontaktas av styrelseordförande Håkan Matsson (C) som hotar henne med avsked om hon inte oskadliggör Önell.

Chefredaktören kontaktar nu först nyhetschef Anders Kauranen och därefter Önell om planerna att omplacera henne. Förvånansvärt nog berättar chefredaktören för dem att det är politikerna som trycker på genom Matsson. Kauranen avgår som nyhetschef i protest och Önell beslutar sig för att driva frågan vidare via facket (SVT 29/4-14). Denna beskrivning av förloppet vilar inte bara på de båda journalisternas vittnesmål; Karlsson-Bernfalks erkännande finns också dokumenterat i en ljudupptagning (SR, 3/5-14).

Man skulle kunna tro att loppet nu var kört för Karlsson-Bernfalk. Men detta är som bekant bara början. Under de kommande månaderna utvecklas flera parallella konflikter där Önell med kollegor står mot tidningsledning och  kommunalråd.

Kommunen censurerar offentliga handlingar
För att kunna påvisa de kontakter mellan lokalpolitiker och tidningsledning som Karlsson-Bernfalk erkänt begär Berit Önell ut kommunalrådens mejl  (KB 8/5-14). Istället för att lämna ut dessa offentliga handlingar omedelbart ägnar kommunen några dagar åt att radera mejl av ”privat karaktär” – varav flera utväxlades mellan tidningsledning och kommunalråd (KB 24/6-14).

JK utreder fortfarande om detta förfarande utgör ett grundlagsbrott (SVT 26/5-14). Huruvida det var lagligt att vägra lämna ut säkerhetskopiorna sedan mejlen raderats prövas också av högsta förvaltningsdomstolen (Lokaltidningen 5/3-15). Deras slutsats blir att kommunen förvisso inte behöver lämna ut säkerhetskopiorna, men att de är skyldiga att återskapa originalen. Kommunen säkrade dock aldrig kopiorna, och nu menar kommunjuristen Magnus Gjerstad att de redan raderats automatiskt av systemet, och att inget finns att göra (KB 2/6-15)

Mediekriget: mediedrev, smutskastning och censur
Mediesverige tar tidigt ställning för Berit Önell och Anders Kauranen. Fördömandena av tidningsledningen är ofta starka: Petter Larsson, Aftonbladet, beskriver i en krönika Karlsson-Bernfalk som en ”chefredaktör med ryggrad som en daggmask” (AB 16/6-14). Föreningen Grävande Journalister tar i maj 2014 initiativ till konferensen ”100 grävare till Hässleholm” där alla inblandade skall få chansen att ge sin bild av händelserna. Dock dyker varken Mimmi Karlsson-Bernfalk eller någon ansvarig lokalpolitiker upp (KvP 14/5-14).

Även företrädare för tidningsledning och kommunpolitiker försöker dock föra fram sin version i media. Kommunpolitiker, chefredaktören och Skånskans vd Lars-Joel Eriksson (C) smutskastar Önells journalistik på insändarsidor, i skrivelser och i debattartiklar.

Tidningsledningen har sedan konfliktens början försökt tysta kritiska röster i Hässleholm. Medan många andra tidningar rapporterar om hur Gruppen för oberoende press planerar en manifestation utanför Norra Skåne lyfter vd:n Lars-Joel Eriksson i sista stund bort en artikel om evenemanget. Att det planeras en demonstration på tidningens eget område har enligt honom ”noll nyhetsvärde”. Närmare 70 personer deltar på demonstrationen som uppmärksammas i hela riksmedia (Journalisten 11/8-14; KB 11/8-14.)

Föreningen grävande journalister utfärdar den 18:e mars 2015 skampriset Årets rullgardin med Hässleholm som mottagare.  Istället för att berätta för läsarna vilka det är som tilldelats priset och varför försöker Mimmi Karlsson-Bernfalk att påskina att det enbart är lokalpolitikerna som skuldbeläggs (NSk 24/3-15). Föreningens fullständiga motivering för priset lyder:

Under 2014 har Hässleholms lokala makthavare ansträngt sig för att tysta den granskande journalistiken. Kommunens politiker har, tillsammans med ledande företrädare för den lokala pressen, försökt minska allmänhetens insyn och försvåra kritiska granskningar (KB 19/3-15).

Även insändarsidan censureras. Trots att den mediala uppmärksamheten har varit stor publiceras få insändare. Många  vittnar om att deras insändare i tysthet refuserats av chefredaktören. Andra publiceras, men bemötts med långrandiga motrepliker där Karlsson-Bernfalk missbrukar sin makt över insändarsidan. Redaktören breder ut sig i sin motargumentation, sätter rubriker som förminskar insändarens budskap och går till personangrepp utan att skribenten får möjlighet att försvara sig (e.g. NSk 25/3 15) Karlsson-Berfalk PO-anmäls upprepade gånger för dessa övergrepp, och fälls två gånger av Pressens opinionsnämnd, vilket innebär skadestånd och att Norra Skåne tvingas publicera (Frilagt 27/10-15; Frilagt 11/12-15)

Uppsägning på oklara grunder och med oklara konsekvenser
I juli hårdnar tidningsledningens ton mot journalisterna. För att få bort Berit Önell och Anders Kauranen från Hässleholm erbjuder man dem omplaceringar till lokalredaktioner. Kauranen tar erbjudandet, men Önell väljer att avböja. I sin skriftliga motivering förklarar hon bland annat att tidningsledningen inte utvärderat de arbetsmiljöproblem som omplaceringen medför och att den nyöppnade enmansredaktionen i Perstorp, som för övrigt hade lagts ner helt nyligen p.g.a. för få prenumeranter, har en oklar framtid. Önell bedömer att tjänsten förefaller konstruerad för att bli av med henne. Detta är en analys som delas av facket (Journalisten 24/7). När Önell avböjer erbjudandet blir hon uppsagd, enligt Önell och facket utan saklig grund (KvP 24/7-14). Hon blir dessutom avstängd från tidningshuset trots att hon har fackliga uppdrag. Ärendet såg ut att kunna gå vidare till arbetsdomstolen, men slutar i sista stund med förlikning och ekonomisk kompensation för Önell, som därmed är fri att gå vidare utan krav på lojalitet  mot tidningen (SVT 30/10-14).

Arbetsmiljön äventyras: spionage och kollektiv bestraffning
Den pensionerade chefredaktören Axel Wahlqvist (C) rör sig fritt på redaktionen och har av ögonvittnen setts rota bland journalisternas papper (KvP 3/6-14).  Detta är synnerligen allvarligt: som journalist är man förpliktigad att garantera källskyddet.  Om källan röjs riskerar journalisten böter eller fängelse i upp till ett år.

När Berit Önell och Anders Kauranen gavs erbjudanden om omplacering  görs ingen riskanalys i samverkan med skyddsombuden. Önells tjänst är dessutom belägen på en enmansredaktion, en modell som av många fackföreningar och publicister – såsom Lars Johansson för Helsingborgs Dagblad – förkastas som oförenlig med god arbetsmiljö (Medievärlden 8/6-09). Omplaceringen innebar dessutom att bemanningen i Hässleholm skars ner från åtta nyhetsreportrar till endast sex (KB 6/9-14). Såväl Önell som facket uppfattar omplaceringarna som en bestraffning riktad inte bara mot Önell och Kauranen utan mot hela redaktionen (SR 4/7-14).

Flera arbetsmiljöärenden drivs till följd av dessa problem. För närvarande hotar Arbetsmiljöverket tidningen med viten om totalt 60 000 kronor om problemen inte åtgärdas (KB 6/9-14).

Protesterna
När Norra Skåne-skandalen kommer till allmän kännedom i april 2014 protesterar många mot tidningsledningen och kommunpolitikerna. Aktivistgruppen ”Pressfrihet – Ja tack!” knutna till Allt åt Alla är bland de första initiativtagarna. Många av deras affischer står fortfarande att beskåda i Hässleholms centrum.

Den 14:e juni 2014 anordnar Föreningen grävande journalister evenemanget ”100 grävare till Hässleholm”. 200 personer deltar, varav många tillhör Sveriges mest kända journalister. Efter seminariet lovar föreningen: ”vi släpper inte det här, vi återkommer”(NSk 15/5-14).

Den sjunde augusti hålls en demonstration utanför Norra Skåne där cirka 70 personer deltar (KB 11/8-14). Efter denna demonstration bildas Gruppen för oberoende press som snabbt tar initiativ till att ordna ytterligare en manifestation: torgmötet den 30:e augusti. Minst 100 personer deltar i denna manifestation (KB 30/8-14).

Sedan dess har Gruppen för oberoende press författat ett upprop med många prominenta Hässleholmare som medförfattare och ett antal insändare. Vi har också påbörjat ett antal ytterligare projekt, varav denna hemsida är ett.

Läs mer: Vilka vi är och vad vi vill åstadkomma

Frilagt Hässleholm
Den 27:e maj 2015 offentliggör Berit Önell Frilagt Hässleholm, en oberoende nättidning som fokuserar på djuplodande granskningar av kommunen såväl som andra lokala nyheter. Gruppen för oberoende press ser det som en självklar uppgift att bistå i marknadsföringen av tidningen.

Läs mer: www.frilagt.se

Framtiden:
Trots att det gått lång tid sedan skandalen först uppdagades har varken tidningsledningen eller de ansvariga kommunpolitikerna avgått. Därför måste Gruppen för oberoende press fortsätta kampen för en politiskt oberoende press i Hässleholm – en stad som tycks behöva mer granskning än de flesta andra. Just nu ser vi särskilt fram emot vårt samarbete med Berit Önell och Frilagt Hässleholm.

Läs mer: Hur du kan hjälpa till

Läs mer: Frilagt.se

Kommer snart: Granskningarna – varför Berit Önell straffades

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: