Vilka vi är och vad vi vill åstadkomma

Om oss:
Gruppen för oberoende press är en partipolitiskt obunden organisation bestående av intresserade medborgare som gemensamt står upp för en av demokratins mest grundläggande förutsättningar: en politiskt oberoende press som granskar makten. Vi vill ha tillbaka den kritiskt granskande journalistik som gjorde Norra Skåne till en tidning värd att prenumerera på.

Därför stöttar vi Frilagt Hässleholm – en nättidning som fokuserar på granskande journalistik i Hässleholm. Sedan Berit Önell startade Frilagt består vår verksamhet huvudsakligen i  marknadsföringsarbete för tidningen.

Läs mer: www.frilagt.se

Varje tisdag klockan 18:00 samlas Gruppen för oberoende press i ABF:s lokaler på Järnvägsgatan i Hässleholm (såvida inte ändringar kungjorts i Facebook-gruppen). Alla är välkomna – oavsett politisk kulör och grad av engagemang.

Om du vill veta mer om vilka vi är och vad vår verksamhet går ut på är du välkommen att kontakta oss via vår Facebook-grupp, eller via vår officiella e-postadress: gruppenforoberoendepress@gmail.com.

Läs mer: Hur du kan hjälpa till

Vad vi vill åstadkomma:
Vi har tre långsiktiga mål:

  • Att ge upprättelse till Norra Skånes journalister Berit Önell och Anders Kauranen. I en riktig demokrati blir visselblåsare belönade – inte bestraffade.
    a
  • Att tidningsledningen och de politiker som utövat politiska påtryckningar på tidningen skall avgå. Genom detta hoppas vi att kommuninvånarnas förtroende för tidningen och kommunen skall kunna återupprättas.
    a
  • Att öka transparensen i Hässleholms kommun. Vi vill ha mer granskning och mer insyn i de kommunala affärerna.

Vår historia:
Den 11:e augusti 2014 hölls en demonstration utanför Norra Skåne på initiativ av Jeanette Ström och Henrik Hedman . Omkring 70 personer deltog i evenemanget (KB, 11/8-14; NSk 11/8-14). Gruppen för oberoende press bildades efter demonstrationen.

Nästa stora initiativ blev det torgmöte som anordnades den 30:e augusti 2014. Samtliga partier som kandiderade till kommunfullmäktige var inbjudna. Över 100 personer deltog i manifestationen och representanter för Miljöpartiet, Folkets Väl, Vänsterpartiet och Socialistiska partiet ställde sig i talarstolen (KB, 30/8-14). Övriga partier var inte villiga att ta ställning för vår grundlagsskyddade pressfrihet, dock tog Cecilia Tornererfeldt (FP) ställning som privatperson. På torget gjordes en pengainsamling för att finansiera demonstrationen och gruppens fortsatta verksamhet. En del av pengarna spenderades på blombuketter åt Önell och Kauranen.

I november 2014 skickade Gruppen för oberoende press ett brev till andelsägarna där vi uppmanade dem att återupprätta tidningens förtroende. Vi menar att  ägarnas endast har ett alternativ om de skall kunna rädda tidningen: de måste tvinga vd Lars-Joel Eriksson, styrelseordförande Håkan Mattsson (C) och chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk att avgå.

Läs vårt brev: Återupprätta Norra Skånes trovärdighet

Den 23 december 2014 publicerades i Norra Skåne och Kristianstadsbladet ett upprop på initiativ av Gruppen för oberoende press.  Tidningsledningen och lokalpolitikerna uppmanades att agera för att återupprätta kommunens sargade anseende. Ett tjugotal framstående kulturpersonligheter, politiker, journalister och representanter för näringslivslivet – alla med rötter i Hässleholm – skrev under uppropet.

Läs uppropet: Återupprätta Hässleholms anseende!

Uppropet betraktas av gruppen som vårt slutgiltiga försök att beveka tidningsledning och politiker till bättring. Sedan dess har vår verksamhet gått in i en ny fas.

Den 18:e mars 2015 utfärdades Föreningen grävande journalisters nya skampris Årets rullgardin, och första pristagare blev Hässleholm. Berit Önell hade fått i uppgift att få utmärkelsen upphängd i kulturhuset i form av ett diplom. När kommunalråden vägrade agerade engagerade medborgare i kommunen genom att klistra upp massvis med kopior av diplomet över hela Hässleholm centrum. Med anledning av detta skickade Gruppen för oberoende press ut ett pressmeddelande.

Läs pressmeddelandet: Pressmeddelande

Norra Skåne publicerade en artikel om utmärkelsen, och Karlsson-Bernfalk omnämnde händelsen i en Krönika, dock utan att låtsas om att utmärkelsen tilldelades även tidningsledningen.

Fredagen den 10:e april publicerades en insändare av Gruppen för oberoende press i Norra Skåne, efter att ha publicerats dagen tidigare i Kristianstadsbladet.

Läs insändaren: En kommunal tavla – Vi dealar inte med politiker

Mimmi Karlsson-Bernfalks osakliga svar, som sedermera också publicerades i Kristianstadsbladet, fodrade ett bestämt genmäle från vår sida. Det publicerades snabbt i Kristianstadsbladet, men aldrig av Norra Skåne.

Läs insändaren: Ledningen har skadat det tidningen står för

Sedan den 27:e maj, då Berit Önell offentliggjorde nättidningen Frilagt Hässleholm, fokuserar Gruppen för oberoende press på dess marknadsföring. Kanske träffar du oss ute på stan!

Läs mer: www.frilagt.se

Gruppen har också påbörjat ett flertal ytterligare projekt – varav denna hemsida är ett. Om du vill veta mer om dessa projekt eller delta i något av dem är du välkommen att kontakta oss eller att delta på våra onsdagsmöten.

Läs mer: Hur du kan hjälpa till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: